top of page

Hoe verloopt een bemiddeling?

Een bemiddeling verloopt in volgende stappen:

 

Aanstelling bemiddelaar

Men kiest zelf een erkende bemiddelaar. Een van de partijen kan daartoe het initiatief nemen via e-mail, telefonisch of via het webformulier. Men schetst daarbij kort de problematiek en verstrekt de contactgegevens van elk van de partijen.

 

Uitnodiging tot gesprek

De bemiddelaar neemt contact op met elk van de partijen en stelt een datum voor waarop beide partijen samen langs kunnen komen.

 

Informatief gesprek en bemiddelingsprotocol

Tijdens het eerste gesprek wordt informatie over de bemiddeling verstrekt, de kosten en erelonen toegelicht,  de werkwijze en het doel van de bemiddeling besproken. Een schriftelijk en helder bemiddelingsprotocol wordt opgemaakt, welke meteen of op een latere afspraak ondertekend wordt.

 

Uitdieping van het conflict

Een of meerdere sessies worden ingepland waarbij elke partij de kans krijgt zijn verhaal te doen. Het conflict wordt uitgediept en de belangen blootgelegd. Zo nodig tracht de bemiddelaar de communicatie tussen partijen te verbeteren. Verschillende vraagtechnieken worden gebruikt om de gesprekken te faciliteren.

 

Zoeken naar een gedragen oplossing

De bemiddelaar zoekt samen met de partijen creatief naar oplossingen. Deze oplossingen worden tot in detail uitgewerkt zodat finaal gedragen oplossingen kunnen gevonden worden voor het conflict. 

 

Opmaak ontwerpakkoord, ondertekening en homologatie

Door de bemiddelaar wordt een akkoord op papier gezet, dat vervolgens door de partijen wordt ondertekend. Partijen kunnen hun akkoord desgewenst door de rechtbank laten homologeren/goedkeuren waardoor het dezelfde uitvoerbare kracht krijgt als een vonnis van de rechtbank.

Ontwerpen op een Tablet
bottom of page